Lead scores

Deze functionaliteit verkeert momenteel in de bèta-fase, en kan dus nog kinderziektes bevatten.
Deze functionaliteit is onderdeel van Gripp Professional.

Wat is het doel van Lead scores?

Het doel van Lead scores is het inzichtelijk maken van lead interacties op basis van data (van derden) binnen Gripp en het faciliteren van een manier om deze gemakkelijk toe te voegen.

Gripp heeft de mogelijkheid toegevoegd om scores toe te kennen aan bepaalde relaties van verschillende bronnen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van LeadInfo of andere tools die de mogelijkheid geven informatie en interacties te verzamelen over potentiële klanten, dan kun je deze informatie direct inzichtelijk maken in Gripp. Een hoge lead score betekent een grote kans dat je lead klant wordt.

Lead scores kunnen gemakkelijk inzichtelijk worden gemaakt door de onderliggende interacties te bekijken. Interacties worden onderverdeeld binnen groepen zodat je de bron van de interactie zonder moeite terug kunt vinden. Het is daarnaast mogelijk om te filteren op deze interactie, zodat je snel overeenkomsten en kansen kunt vinden tussen al je leads.

Lead scores instellen

Het instellen van een overzichtelijke lead score is cruciaal voor het juiste gebruik hiervan. Allereerst is het belangrijk om verschillende interactiegroepen aan te maken, zodat interacties op de juiste manier worden onderverdeeld. Deze onderverdeling kun je maken via de Instellingen door rechts op Interactiegroepen te klikken.

In het overzicht staan alle interactiegroepen die op dit moment worden gebruikt. Interactiegroepen kunnen aan en uit worden gezet via het schuifje onder Actief en nieuwe groepen kunnen worden toegevoegd via de roze knop rechtsboven.

Bij het toevoegen van een interactiegroep, bijvoorbeeld LeadInfo, kun je de naam en een omschrijving van de groep invoeren. Deze naam wordt ook weergegeven in de widget ‘Lead score’ in het dashboard van een relatie.

Vervolgens kun je verschillende interacties aan de groep toevoegen, zodat er per interactie een score kan worden toegekend.

Bij het toevoegen van een interactie kun je een naam, kleur, score en eventueel een API-key invoeren. De naam en kleuren worden in de widget getoond wanneer deze in het dashboard van een relatie wordt aangezet. De score zal per ingevoerde interactie bij de totale lead score worden opgeteld.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een API-key in te voeren. De API-key is bedoeld voor een geautomatiseerde invoer van interacties via de Gripp API. Voor meer informatie over de API, zie:

https://api.gripp.com/public/api3.php#company.addInteractionByCompanyCOC

Vrije velden

Wanneer er extra informatie beschikbaar is bij/over een interactie, en je wilt deze informatie in Gripp opnemen, dan kan dat met behulp van vrije velden. Door een of meerdere vrije velden aan te maken voor interacties, komen deze vrije velden in de interacties beschikbaar, zodat je daarin de extra informatie kunt opnemen.

Deze velden kunnen vervolgens handmatig of via de Gripp API gevuld worden en meer diepgang geven aan de interacties.

E-mail scores

Wil je ook scores toekennen aan de e-mails die je ontvangt van en verstuurt naar je leads? Gebruik dan de “Standaardscores”. Deze zijn te vinden rechts onder Acties in het Interactiegroepen-overzicht.

In de pop-up kun je aangeven welke score er gekoppeld moet worden aan het ontvangen en verzenden van e-mails.

Na het invoeren van al deze gegevens ben je klaar om de interacties van je leads te scoren.

Lead scores gebruiken

Wanneer je gebruikmaakt van de lead scores in Gripp, kun je per relatie inzien wat de score is door de widget Lead Score aan te zetten op het dashboard van een relatie (via Widgets toevoegen/beheren). In de widget krijg je een overzicht van de huidige lead score.

Via de widget kun je snel inzoomen op verschillende interacties van de relatie, door op één van de interacties te klikken onder een interactiegroep of door op “Details...” te klikken onder de lead score.

Wanneer je op één van deze onderdelen klikt, krijg je inzage in dat specifieke onderdeel in het interactie-overzicht. Hier zie je waar de score van de lead vandaan komt.

In dit overzicht kunnen de vrije velden ook worden getoond, door ze via het tandwieltje rechtsboven aan te zetten, om meer informatie beschikbaar te maken.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om op alle waardes een eigen filter in te stellen, om meer inzage te krijgen. Een filter stel je in via het filter-icoon bovenin naast het kopje ‘Interacties’.

Bij de widget “Lead Score” heb je ook de mogelijkheid om, via ‘Toevoegen...’ rechtsboven in de widget, handmatig een interactie toe te voegen.

Hoe gebruik ik de API?

Wil je geautomatiseerd interacties inschieten? Dan kun je gebruik maken van de Gripp API. Via het onderstaande voorbeeld maak je een interactie aan op basis van het KvK-nummer van de relatie.

----------------------------------------------------------------

<?php

require_once('api.class.php');

$apikey = 'xyz';

$api = new com_gripp_API($apikey);

$coc = '12345678'; //kvknummer; (id = 95481)

$interaction = 'leadinfo_pageview';

$additionaldata = array(

'duration' => 5,

'referrer' => 'mailchimp / Mailing',

'page' => '/boekhoudmodule-training/',

'moreinfolink' => 'https://portal.leadinfo.com/in'

);

$api->company_addInteractionByCompanyCOC($coc, $interaction, $additionaldata);

?>

----------------------------------------------------------------

In het voorbeeld wordt gebruikt gemaakt van de Gripp API https://api.gripp.com/public/api3.php en de aangeboden API connector.