Webhooks en Zapier

Bij bepaalde gebeurtenissen binnen Gripp (bijvoorbeeld als een offerte wordt geaccepteerd), kan Gripp via een zelf in te stellen webhook een seintje geven aan een extern softwarepakket. Zo is verregaande automatisering mogelijk.

Webhooks zijn in principe universeel, maar kunnen ook specifiek gebruikt worden voor het maken van een Zapier-koppeling. Met een kleine groep testgebruikers zijn we deze mogelijkheid op dit moment aan het testen. Meer informatie en voorbeeldcases zullen daarna gepubliceerd worden.

Beschikbare gebeurtenissen

Gripp kan op dit moment een call naar de ingestelde webhook uitvoeren bij het optreden van de volgende gebeurtenissen:

Gebeurtenis
Bedrijf - aangemaakt
Betaling - aangemaakt
Contactpersoon - aangemaakt
Factuur - aangemaakt
Factuur - verzonden
Inkoopfactuur - aangemaakt
Inkoopopdracht - aangemaakt
Inkoopbetaling - aangemaakt
Medewerker - aangemaakt
Offerte - aangemaakt
Offerte - afgewezen
Offerte - geaccepteerd
Opdracht - aangemaakt
Taak - aangemaakt
Taak - afgerond
Uur - aangemaakt

Het instellen van een webhook

Ga naar de instellingen, bewerk de pagina, en klik op het tabblad 'Webhooks'. Je ziet de triggers die gebruikt kunnen worden, en een URL waar een POST op moet worden gedaan. De POST-body bevat zoveel mogelijk nuttige informatie. Bij het accepteren van een offerte geven we bijvoorbeeld alle gegevens mee van die offerte. De opbouw en informatie is gelijk aan die van een losse API getone-call. Na het toevoegen kun je de 'test' link gebruiken om je link te testen. De ontvangende kant kan in de log's zien of de call succesvol is uitgevoerd.
Afbeelding

Het opzetten van een Zapier Zap

In Zapier kun je Gripp opzoeken. Wanneer je Gripp hebt aangeklikt kun je vervolgens de verschillende triggers/actions selecteren.

Dit zijn de mogelijkheden die je kunt selecteren in Zapier en waar je vervolgens weer een ander programma aan kunt koppelen. Ook kun je zelf aangeven welke gegevens er doorgestuurd moeten worden.

Voorbeelden met de API

De applicatie van Gripp bevat vele functionaliteiten, maar soms is het voor specifieke gevallen handig om gebruik te maken van webhooks om je eigen wensen in het systeem te verwerken. Zo zijn er al enkele voorbeeldscripts geschreven met de volgende functionaliteiten:
  • Geschreven uren automatisch fiatteren.
  • Projectleider automatisch markeren met ster in een nieuw project.
  • De omschrijving automatisch verwijderen van nieuwe facturen.
De voorbeeld scripts zijn hier te bekijken.