Algemene informatie over Betaal- en Incassobatches

Via Facturen > Batches vind je in het tabblad Factuur alle samengevoegde bestanden van facturen, herinneringen en aanmaningen welke worden verzonden per post. In het tabblad Incasso vind je alle Clieop en Sepa bestanden voor het automatisch incasseren van facturen.

Betaalbatch

De betaalbatch is bedoeld voor het automatisch betalen van de inkoopfacturen waar bij het onderdeel Financieel de instelling staat op automatisch incasso. Het automatisch incasso is per factuur in te stellen. Door op 'Betaalbatch maken' te klikken krijg je de volgende pop-up.
Afbeelding
Als het IBAN nummer van je identiteit in Gripp juist is ingevuld (Instellingen > Identiteiten & Sjablonen > naam identiteit onder Naam > Financieel & Administratief > Bank- en incassogegevens) dan wordt de regel aangevinkt. Zo niet dan krijg je bovenin een melding om de gegevens te bewerken. Door middel van vinkjes weghalen of te laten staan kun je bepalen welke facturen je automatisch wilt betalen. Na het aanmaken krijg je de link te zien om het bestand te downloaden.
Door op de link te klikken kun je het SEPA of Clieop bestand downloaden en kun je het vervolgens inlezen in je internetbankieren. Je kunt ook het betaalbatchoverzicht tonen via de link. Het betaalbatchoverzicht kun je ook vinden via Facturen --> Batches --> tabblad Betaal.

Incassobatch

De incassobatch is bedoeld voor het automatisch incasseren van de verkoopfacturen waar bij het onderdeel Financieel de instelling staat op automatisch incasso. Het automatisch incasso is per factuur in te stellen. Ook bij de contracten kun je dit instellen. Door middel van het klikken op "Incassobatch maken" krijg je de volgende pop-up.
Afbeelding
Als het IBAN nummer bij de klant juist is ingevuld dan wordt de regel aangevinkt. Zo niet dan krijg je rechts in het rood een melding met een link om de relatiegegevens te bewerken. Door middel van vinkjes weghalen of te laten staan kun je bepalen welke facturen je automatisch wilt incasseren. Na het aanmaken krijg je de link te zien om het bestand te downloaden.
Door op de link te klikken kun je het SEPA of Clieop bestand downloaden en kun je het vervolgens inlezen in je internetbankieren. Je kunt ook het incassobatchoverzicht tonen via de link. Het incassobatchoverzicht kun je ook vinden via Facturen --> Batches --> tabblad Incasso.
Er bestaan 2 varianten bij de bank. Gripp werkt alleen met het gewoon incasso, variant 1.
1. Gewoon incasso; Een klant kan altijd nog kan een terugboeking doen.
2. De 'uitgebreide/zakelijke' variant; De klant moet een incassomachtiging laten registreren bij zijn bank.