Hoe kan ik producten importeren in Gripp?

Je kunt snel en eenvoudig al je producten importeren in Gripp aan de hand van een specifiek XLSX-bestanden, dat je vindt door naar Instellingen te gaan en links in het menu te klikken op 'Gegevens importeren'. Er verschijnen nu zeven blokken in beeld, met onderdelen die je zelf kunt importeren in Gripp. Wanneer je op zo'n blok klikt (in dit geval Producten), vind je bovenin een link naar het voorbeeld importbestand. Vul het importbestand met je eigen gegevens en upload het bestand bij het  blok Producten. Het systeem is nu gevuld met jouw producten! Tevens kun je opnieuw een bestand uploaden voor bestaande producten. Wanneer een product met hetzelfde productnummer al bestaat, dan worden de gegevens hiervan overschreven. Je kunt dat gebruiken om prijswijzigingen in één keer door te voeren.

Voorbeeldbestanden

Controles bij het importeren van producten

Bij het importeren van producten worden een aantal controles uitgevoerd. Hieronder de zaken waar je op moet letten:
VeldnaamControle
NummerDit veld is verplicht en het nummer moet uniek zijn
NaamDe naam van het product is verplicht.
EenheidDit veld moet een geldige eenheid zijn zoals in Gripp is ingesteld bij Instellingen > Eenheid.
FactuurbasisMag alleen de waarden 'fixed', 'begroot', 'nacalculatie' of 'niet doorbelasten' bevatten.
VerkoopprijsDit veld is verplicht. Vul de prijs in met een . als decimaalteken.
InkoopprijsDit veld is niet verplicht. Vul de prijs in met een . als decimaalteken.
BtwDit veld moet het percentage bevatten van een BTW-tarief, bijvoorbeeld 21, 9 of 0.
Btw inkoopIndien een inkoopprijs is ingevuld, dan moet dit veld het percentage bevatten van een BTW-tarief, bijvoorbeeld 21, 9 of 0.
GrootboekHier moet een geldig grootboeknummer opgenomen worden, zoals in Gripp is ingesteld bij Instellingen > Grootboeken.
Grootboek inkoopIndien een inkooppprijs is ingevuld, dan moet hier een geldig grootboeknummer opgenomen worden, zoals in Gripp is ingesteld bij Instellingen > Grootboeken.
KostenplaatsDit moet een geldig kostenplaatsnummer zijn, zoals in Gripp is ingesteld bij Instellingen > Kostenplaatsen. Dit is geen verplicht veld.
GearchiveerdMag alleen de waarden 'ja' of 'nee' bevatten
RelatienummerleverancierDit moet een geldig relatienummer zijn. Je mag dit veld ook leeg laten.
OmschrijvingJe kunt hier een omschrijving geven van het product. Dit is geen verplicht veld.
TaaktypeJe kunt hier een taaktype of skill aangeven. Dit kun je zien als een soort afdeling of een vaardigheid waaronder het product valt. Dit is een verplicht veld.
Omzetten naarDeze kolom heeft betrekking op het vervolgtraject van de offerte. Standaard vul je hier 'Opdracht of factuur' in. Mocht je een product enkel gebruiken in contracten, dan kun je hier ook kiezen voor één van de verschillende contractregels;
  • Contractregel die periodiek een nieuwe factuur aanmaakt,
  • Contractregel die een regel eenmalig toevoegt aan de eerstvolgende factuur,
  • Contractregel die periodiek een nieuwe opdracht aanmaakt,
  • Contractregel die periodiek een bestaande opdracht aanpast en taken aanmaakt,
  • Contractregel die een regel eenmalig toevoegt aan de eerstvolgende opdracht.
Dit is een verplicht veld.
Tonen bijHier kun je aangeven of een product hoort bij 'Inkoop en verkoop', 'Alleen verkoop' of 'Alleen inkoop'. Dit is een verplicht veld.